De eerste stappen om een FPGA te gebruiken voor het recreëren van een oude computer werden pas recent gezet. In januari 2005 kwam de Nederlandse elektrotechnisch ingenieur Dennis van Weeren met het voorstel om een Amiga 500 op een FPGA te implementeren. De Minimig of Mini Amiga werd razend populair onder liefhebbers. Het project heeft anderen weer geïnspireerd en uit de Minimig zijn weer andere open source projecten voortgevloeid. Een belangrijk project is de MiST FPGA-computer. De MiST is ontworpen rondom de Intel Cyclone III FPGA en oorspronkelijk bedoeld om klassieke 16bit-computers zoals de Amiga en Atari ST op te implementeren. Om het MiST project ontstond een vrij actieve community waar een deel veel meer systemen voor de FPGA hebben ontwikkeld dan oorspronkelijk voor mogelijk leek. Verschillende zogenoemde cores, zoals een NES (Nintendo Entertainment System), Apple+ II en Commodore 64 trokken nog een grote publiek. Helaas liep de Cyclone III tegen zijn limiet. Veel meer dan deze 8- en 16bit-systemen passen niet in deze FPGA, er was een grotere FPGA nodig.
Voor een originele 80486, MSX, Amiga, Atari ST of Amstrad moet je diep in de buidel tasten. Een alternatief zonder concessies is de FPGA waarop het systeem volledig geïmplementeerd kan worden.
De Intel Altera Cyclone III FPGA Development Kit kostte vijftien jaar geleden 1.200 dollar. Het was dan ook voor vele niet interessant om dit bordje als basis te gebruiken voor de MiST FPGA-computer en waarschijnlijk is er toen om die reden voor gekozen een eigen ontwerp te maken. Intel heeft er de afgelopen jaren flink om ingezet om de techniek naar meer mensen te brengen en ook betaalbaar te maken. Dat heeft zich uitgemond in de Terasic DE10-Nano Development Kit. Op dit ontwikkelbord vind je de Cyclone V FPGA met een veel grotere capaciteit dan de Cyclone III. Het mooiste is het prijskaartje van ongeveer 110 euro. Voor deze prijs was het bord wel te gebruiken als basis voor een nieuw, veel groter project. Alexey Melnikov is het MiSTer-project gestart dat de Terasic DE10-Nano als basis gebruikt. De veel grotere FPGA maakt veel meer mogelijk, zo is er zelfs een hele 80486-pc te implementeren op de Nano. Verder zijn er cores van spelcomputer te vinden zoals een Sega Mega CD, GameBoy Advance en NeoGeo AES.
De PC cores die op dit moment voor MiSTer te krijgen zijn
- Acorn Archimedes
- Acorn Atom
- Alice MC10
- Altair 8800
- Amiga
- Amstrad CPC 6128
- Amstrad PCW
- ao486 (PC 486)
- Apogee
- Apple I
- Apple II+
- Apple Macintosh Plus
- Aquarius
- Atari 800XL
- Atari ST/STe
- BBC Micro B,Master
- BK0011M
- Color Computer 2, Dragon 32
- Commodore 16, Plus/4
- Commodore 64, Ultimax
- Commodore PET
- Commodore VIC-20
- DEC PDP-1
- EDSAC
- Galaksija
- Jupiter Ace
- Laser 310
- MSX
- MultiComp
- Orao
- Oric 1 & Atmos
- SAM Coupe
- Sharp MZ Series
- Sinclair QL
- Specialist/MX
- TI-99/4A
- TRS-80 Model 1
- TSConf
- Vector 06C
- X68000
- ZX Spectrum
- ZX Spectrum Next
- ZX81
Het is inmiddels een flinke lijst met computers waar bijna dagelijks nog verbeteringen aan worden toegevoegd en zelfs hele nieuwe cores bij komen. De ontwikkelaars van deze cores steken er al hun vrije tijd in. Wil jij ze een handje helpen, dan kun je een kijkje nemen in het overzicht Support via Patreon. Wil je aan de slag met MiSTer neem dan kijkje in het overzicht met webshops die de juiste onderdelen aanbieden.