NES Advantage

De NES Advantage was de officiële joystick van Nintendo voor de NES. De controller is uitgebracht in 1987. Ondanks dat het misschien niet veel lijkt in vergelijking met andere arcade-stijl controllers die later zouden volgen, was het voor eind jaren ’80 een baanbrekend product. Naast de kleine joystick en vier reguliere knoppen had de NES Advantage ook enkele handige trucjes. Zo boden de A- en B-knoppen een turbo-optie, met individuele activatieswitches en instelbare snelheidsknoppen om de optimale vuursnelheid te bereiken.

Er was ook een switch gemarkeerd als “Slow” die een slow-motion effect genereerde. Door snel de startknop te simuleren, die het spel kort pauzeert en hervat, wordt een slow-motion effect gemaakt. Deze functie was destijds ongehoord, maar werd al snel een populaire toevoeging aan controllers voor alle formaten. Ten slotte bevat de controller twee connectoren en een switches om te kiezen tussen speler 1 en 2, zodat beide spelers gebruik kunnen maken van de NES Advantage in multiplayer games waarbij spelers om beurten spelen.

De NES Advantage is een traktatie voor elke fan van het NES-esthetiek, omdat het ontwerp en kleurenschema overeenkomt met die van de console zelf. De grote knoppen zijn bevredigend veerkrachtig, en hoewel de joystick niet microswitched is, is het balvormige ontwerp tenminste bekend bij regelmatige arcadegangers.

Must-Play Gun-Nac

Shoot-‘em-ups kunnen altijd profiteren van een goede joystick-controller. Vooral een met een uitstekende turbofunctie, en Gun-Nac is hiervan een zeer goed voorbeeld. Na het afstellen van de knop op de juiste plek, kun je met nog nooit eerder geziene snelheden hete lasersterfte afvuren. Het doet ook geen pijn dat Compile’s talent om snelle en memorabele shoot-‘em-ups te maken hier volledig tot uiting komt, waardoor deze blaster een van de beste beschikbare is voor Nintendo’s 8-bit platform.

Het enige nadeel is de buitengewone kosten van het kopen van een eigen exemplaar, omdat zelfs losse Amerikaanse NES-cartridges routinematig de £150 overschrijden. Gelukkig hebben we tegenwoordig de MiSTer waar deze controller zonder problemen op werkt. Het enige wat je nodig hebt is een SNAC-module en een opzetstukje voor de NES joystick.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *