FAQ Veel Gestelde Vragen

Deze pagina bevat veelgestelde vragen en hun antwoorden.

Gaat MiSTer Cartridges ondersteunen?

MiSTer zal nooit fysieke cartridges gebruiken. Het valt niet alleen buiten de reikwijdte van het project dat tot doel heeft de behoefte aan echte hardware te vervangen, het is fysiek erg onpraktisch / onmogelijk gezien het aantal GPIO-pinnen dat beschikbaar is bij de FPGA.

Heeft MiSTer lag?

Kort antwoord: nee, niet bij een normale opstelling heeft het daar geen last van.

Lang antwoord: mogelijk heb je enige latentie, afhankelijk van je beeldscherm, controller en instellingen. Maar ze kunnen allemaal in grote mate worden aangepast als dat belangrijk voor je is. Als je een CRT en native randapparatuur zoals een originele console gebruikt, ervaart je in het algemeen geen extra latentie vergeleken met de echte consoles. Kijk hier voor een meer gedetailleerde Engelstalige uitleg.

Eventuele aanbevelingen voor een USB-controller?

Raadpleeg deze Engelstalige pagina voor nu. We zullen in de toekomst hier een Nederlandse pagina voor opzetten.

Kan ik native controllers gebruiken?

Kort antwoord: ja.

Lang antwoord: Native controllers kunnen worden gebruikt met een USB-adapter. Er zijn een paar gespecialiseerde controllers die mogelijk niet werken als een gewone gamepad (bijv. Zapper), en daarvoor is het mogelijk om een seriële interfacekaart te gebruiken (bijv. IO Board + SNAC). Native protocollen via SNAC worden momenteel ondersteund voor NES-, SNES- en Genesis-cores. Hierdoor kan een Zapper worden gebruikt met een CRT.

Heeft MiSTer een IO-bord nodig?

Kort antwoord: Nee.

Lang antwoord: Het IO-bord is optioneel, maar biedt een aantal functies die voor sommige gebruikers belangrijk kunnen zijn. Omdat het een IO-apparaat (Input / Output) is, is de primaire functie om een native (zoals originele hardware) video- en audiosignaal te leveren aan analoge displays (CRT’s) zonder enige vertraging (zie FAQ 2 hierboven) en audio-apparaten via een audiokabel van 3,5 mm of optische (TOSLINK) uitgang.
Let op: HDMI-video en -audio blijven functioneren bij gebruik van analoge uitvoer. Deze dubbele uitvoer is vooral handig voor degenen die gameplay-opnames willen vastleggen / streamen. De invoerzijde van het apparaat verwijst naar de seriële poort, die hetzelfde uiterlijk heeft als een USB 3.0-poort. Het is echter geen echte USB-poort en ondersteunt helemaal geen gewone USB-apparaten. Zie FAQ 4 hierboven voor meer informatie over hoe u dit deel van het IO-bord zou gebruiken. Er zijn andere kleine kenmerken van het IO-bord die voor minder belangrijke doeleinden dienen; zie deze pagina voor meer informatie over hen.

Heb ik een Hub-uitbreidingskaart nodig?

Kort antwoord: Nee.

Lang antwoord: Het USB Hub Addon Board kan als een luxeartikel worden beschouwd. Een goedkope OTG USB HUB van online markten zal voor veel mensen prima werken. Het voordeel van het uitbreidingsbord is dat het fysiek zeer netjes en veilig integreert met de DE10 en dat het zeven USB-poorten met voeding heeft, wat genoeg is voor bijna elke gebruiker. Gebruikers die veel of meer stroomverslindende USB-apparaten willen gebruiken, zullen er in ieder geval zeker van willen zijn dat ze een USB-hub krijgen die extern wordt gevoed om het stroomcircuit van de DE10 niet te zwaar te belasten. Let goed op de nogal delicate OTG USB-poort van de DE10. Een ander voordeel van het uitbreidingsbord is dat het zeer stevig aan deze poort wordt bevestigd. Gebruikers van OTG Hub met snoer moeten ervoor zorgen dat deze poort niet wordt gestrest door een plotselinge schok of een langzame, gestage trek.

Heeft mijn MiSTer koeling nodig?

Kort antwoord: Ja, tenminste een heatsink (passieve koeling).

Lang antwoord: hoewel het prima is voor algemene bewerkingen, heeft de FPGA-chip van de DE-10-kaart idealiter een passieve koellichaam nodig om te voorkomen dat warmte interfereert met enkele van de meer complexe kernen. 22 mm x 22 mm is hiervoor de ideale maat voor het koellichaam. Actieve koeling (een ventilator) wordt aanbevolen voor langdurig gebruik. Sommige cores kunnen corruptie / artefacten veroorzaken als de chip niet wordt gekoeld met een ventilator. Een ventilator met een diameter van 40 mm, gevoed via de IO-kaart of rechtstreeks via een van de GPIO-pinnen van de DE-10, is het aanbevolen type voor deze taak. Meestal wordt deze ventilator op het optionele IO-bord gemonteerd, maar hij kan ook op een 3D-geprinte plaat of met de hand uitgesneden stuk plastic of karton worden gemonteerd als je geen IO-bord nodig hebt of hebt.

Heb ik een IO-kaart nodig om analoge video-uitvoer naar mijn CRT te krijgen?

Kort antwoord: Nee. Je kunt hiervoor een HDMI-naar-VGA-adapter gebruiken.

Lang antwoord: het gebruik van een goedkope HDMI-naar-VGA-adapter wordt in de meeste cores ondersteund via Direct Video. Deze dongles kunnen gemakkelijk worden gevonden in online markten door te zoeken.

Ik heb gehoord dat het DE10-Nano-bord gebruikmaakt van gesubsidieerde componenten. Is MiSTer gedoemd als dat stopt?

De DE10 Nano wordt op grote schaal verkocht aan universiteiten en is beschikbaar in een groter aanbod dan op maat gemaakte hardware die alleen voor retroliefhebbers is gemaakt. Over het algemeen worden deze ontwikkelborden lange tijd geproduceerd en verkocht (de laatste generatie DE1-kaart wordt nog steeds verkocht), dus er is geen reden om je zorgen te maken. In het ergste geval kan het werk dat in kernen wordt gedaan, in de toekomst worden overgezet naar andere borden. Voorlopig blijft de DE10-Nano de beste en meest kosteneffectieve optie, en MiSTer past er perfect bij omdat de borden bedoeld zijn om FPGA-programmering bij een breder publiek te introduceren.

Welke voeding is compatibel met MiSTer / DE-10 Nano?

De DE10-kaarten hebben een 5V-voeding nodig met minimaal 2A. Eén zo’n PSU wordt bij de DE10-Nano-kaart geleverd. De connector is een coaxiale “barrel” plug met 5,5 mm buitendiameter en 2,1 mm binnendiameter, middelpunt positief.